Piratpartiet

Första Svenska post FTW!!

Jag sitter här aldeles genomblöt efter att ha sprungit från tåget hem i regnet, jag har nämligen varit på den så kallade “Kultur bombningen” som Piratpartiet hade anlagt på Sergels torg. Jag var nämligen där som aktivist idag, jag har träffat mycket trevliga pirater, inte minst min hjälte Rick Falkvinge. Jag måste säga att jag har träffat mycket bra och trevliga människor som är för Piratpartiet, men också en del emot. Jag hoppas att jag har lyckats skaffa några nya väljare.

Men det är inte min aktivist upplevelse som jag är här att skriva om, utan varför just DU ska rösta pirat i riksdagsvalet 2010. Jag tycker först och främst att du ska rösta pirat för att det behövs nya, fräscha och unika åsikter i riksdagen. Frågor som kan anses vara väldigt (ursäkta uttrycket) “tabu” för de nuvarande riksdagspartierna. Frågor som integritet, fildelning och upphovsrätt.

Integritet är den frågan från piratpartiet som fick mig intresserad, när jag fick höra om hemska lagförslag som FRA och IPRED så var det ingen snack om saken. Vid den tiden var jag 17 år och hade inte möjlighet att rösta i EU valet, men jag gick i alla fall med i deras ungdomsförbund. Nu är det en ny lag på väg, datalagringsdiriktivet kallas den för, den innebär att all data (som mobil telefonsamtal) skall lagras i upp till två år och användas till “brottsbekämpning”, med sådana fina ord som “barnpornografi” och “terrorism”. Det är ingen i piratpartiet som nekar att avlyssning av misstänkta brottslingar är dåligt, faktiskt tvärtom, men nu handlar det inte om misstänkta brottslingar utan om DIG och MIG.

Fildelning är en annan fråga, om jag ska vara ärlig så är jag inte särskilt insatt i just den frågan, men jag ska göra mitt bästa att förklara den för dig och vad piratpartiet vill göra. För det första så ska all aktivitet att sprida kultur uppmuntras, inte förbjudas. När rund-radion skulle förstöra skivindustrin, när TV:n skulle bli slutet för bion, när “bland banden” skulle förstöra musikindustrin och när det inspelningsbara VHS bandet skulle bli slutet för hollywoods produktioner. Man kan gräva djupt i historien och hitta massor av liknade fall, men det lämnar jag upp till dig.

Upphovsrätt (och patentlagstiftningen) är också en viktig fråga. Den upphovsrätts lagstiftning vi har idag är extremt “outdated”. Ett klassiskt exempel är den tid du måste vänta för att få rättigheter till ett musikaliskt verk, nämligen 70 år efter upphovsmanens död, den siffran är helt omänsklig tycker piratpartiet. Ett förbud mot DRM (Digital Restrictions Management) är också viktigt för piratpartiet, kortfattat förhindrar den dig att kopiera (rippa) din CD/DVD (som DU har köpt) till t.ex. din dator, det är med andra ord en digital spärr som förhindrar dig att fritt använda kultur. Avskaffa kassetavgiften, den behövs inte. Kassetavgiften innebär att det läggs på några kronor på alla tomma lagringsmedia som t.ex. Ljud-Kasseter, CD/DVD skivor, MP3 spelare och VHS Band. För att kompensera förluster till upphovsrättinnehavaren.

De källor jag har använt i den här texten är ifrån diverse pirater jag har träffat samt Rick Falkvinge själv, och så klart piratpartiet.se

Tack till: Min kompis Oscar, Rick Falkvinge och alla de underbara pirater som jag har träffat.

Jag vill helst inte uppge vad jag heter, men är du själv pirat och vill lära känna mig kan jag lätta på mitt privatliv, Tack för att du tog din tid att läsa.

//Peppoj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *