Skolan och Kreativiteten

Det är en sak som jag har tänkt på väldigt länge och jag minns inte längre var jag först hörde om det, men det var i alla fall inte jag som kom på det. Det jag, och förmodligen personen som jag fick det ifrån, syftar på är att. Om man får lära sig PRECIS som alla andra och om man prioriterar de logiska ämnena, som matematik och språk, samtidigt som man placerar de kreativa ämnena längst ner i hierarkin så ber man om en kall och steril grupp.

Det här är inte heller något unikt för Sverige utan är den vanligaste utbildningsmetoden världen över och det är lite skrämmande för mig. Efter att jag har pratat och argumenterat med lärare, kompisar, klasskamrater och föräldrar så har jag kommit fram till att, det är få som håller med mig. Det verkar vara så tabu att de gör allt de kan för att argumentera emot, de spottar ut argument efter argument och stammar med jämna mellanrum tills mina öron blöder.

För mig känns det som att det här är något som de flesta, speciellt lärare, redan känner till men gärna inte pratar om det eller ignorerar det helt som ett faktum. Den bortförklaringen jag har hört allt för ofta nu är: men så arbetar inte jag, jag låter mina elever göra egna värderingar och välja egen inlärningsmetod, ja det stämmer, men det utesluter fortfarande inte att du ser till att alla elever lär sig samma sak. T.ex. du kanske går runt i klassrummet och ser till att alla har skrivit rätt under en skrivuppgift eller kanske frågar eleverna om vad de har skrivit och rättar dem efter det. Det är en helt egoistisk värdering och ingenting som en lärare ska stå för.

Jag tycker absolut inte att man ska avskaffa skolsystemen, det är en viktig del i en individs tidiga och framtida utveckling. Man lär sig att behandla sina medmänniskor med respekt och utvecklar sin egen personlighet. Det jag vill ha ändring på är det hierarkiska system som man så noggrant går efter i en skolverksamhet. Systemet är väldigt simpelt och enkelt att förklara, högst upp och de absolut viktigaste ämnena (enligt skolverket) här i Sverige är Matematik och Språk. Och längst ner ligger de kreativa ämnena som Musik, Bild och Slöjd.

Jag vet inte hur, men jag är helt säker på att skolverket kan och har möjligheten till att ändra lite på planen, att fortsätta att ha de grundämnen som redan finns idag men samtidigt lägga mer tid och pengar på de kreativa ämnena. Det är någonting som jag tror skulle gynna samhället, det är klart att det är viktigt att kunna Svenska ordentligt, men om du inte får hjälp med att uppnå självförverkligande, så kanske du aldrig kommer dit på egen hand.

//Peppoj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *