Det här är en skoluppgift jag har haft i filosofin i skolan, en väldigt svår situation. Hur hade du löst den?

Situation:
Cancersjuke Göte lider fruktansvärda plågor. Han pratar ofta om döden som en välkommen befrielse. En dag hittar syster Lene honom ihopkrupen under en filt i medicinförådet. Han har satt i sig en hel burk Distalgesic (smärtstillande). När hon frågar vad han håller på med hyssjar Göte åt henne och gör korstecken.
Bör Lene trycka på larmknappen?

Nej, Trycker hon på knappen så tänker hon inte på Göte, hon tänker på sig själv. Hon kommer förmodligen att förlora jobbet och bli fälld för mord, MEN hon släpper Götes starka lidande. Det uppfyller konsekvensetiken för Önsketillfredställelse.*

Ja, Trycker hon på knappen kan hon rädda livet på Göte och han får en chans till, han kan trots allt komma ur sin cancer och sitt starka lidande. Det uppfyller konsekvensetiken för Livets Helgd.**

Hade jag varit Lene så hade jag tryckt på larmknappen. Självmord ses väldigt olika beroende på vem man frågar. Efter att självmordet ägt rum, tycker vissa att det var en feg utväg, andra tycker att det var synd om personen i fråga. Jag tycker varken eller, jag väljer alternativ två, larma personalen. Cancern har inte dödat honom än, livet är något man ska kämpa för, inte kasta bort.

Tydliggörande:
* Önsketillfredställelse: Man bör sträva efter att uppfylla människors önskningar.
** Livets Helgd: Det mänskliga livet är heligt och ska bevaras till varje pris.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *